2014. január 12., vasárnap

Egy pokolian jó vígjáték Pécsett - 39 lépcsőfok ajánló

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház


Mindig is ott lengedezett a Pécsi Nemzeti Színház feje felett, akárcsak a többi "nem fővárosi" teátrumnál a vidéki színház pejoratív pallosa. Ám mégis képes volt mindvégig fennmaradni és újra meg újra olyan előadásokat bemutatni, amiről szívesen beszéltek az emberek. A 39 lépcsőfok is egy ilyen előadás. Horgas Ádám rendezése tömören megfogalmazva: egyszerűen nagyszerű. Sajnos csak két hónappal a bemutató után láthattam először, de kétségtelenül nem utoljára ültem be rá.

Bár feltett szándékom volt, hogy összehasonlítom az előadást a 2008-as film remake-kel, de az első pisztolydördüléstől tudtam, hogy ez lehetetlen vállalkozás lett volna, így inkább átadtam magam az élvezetnek. Mindig is gondoltam, hogy a vígjáték egy meglehetősen nehéz műfaj. Mert úgy nevettetni kétszer egy órában, hogy ne lankadjon se a mosoly, se a figyelem, nem egyszerű feladat. Márpedig ez a pécsi társulatnak tökéletesen sikerült. Nemcsak, hogy rengeteget nevettem, de olyan szinten ébren tartották a figyelmemet az események, hogy még a történet teljes ismeretével a fejemben is izgultam a végkifejletért.
Kiemelkedő színpadtechnikának lehettem tanúja. Abszolút minimális eszköztárból dolgoztak az alkotók, díszletkellékek néhány ládán, széken és egy korláton kívül szinte nem is voltak. Minden helyszín egy hatalmas kivetítőn kelt életre szállodai szoba, vagy épp a Loch Ness-i tó mélyének képében. És bár mondhatnánk azt, hogy a művi háttér megtörhette volna a jelenetek hangulatát, de a rendezésnek köszönhetően a színészek olyan aktivitással és beleéléssel használták azt minden esetben, hogy teljes mértékig természetesnek éreztem, hogy nem három, hanem két dimenziós a fal. Remek megoldások tárháza volt az egész előadás, ez pedig nagy részben köszönhető Horgas Péter díszlettervezőnek. A színdarab egyedi zsenialitását adja, hogy a többszereplős történetet négy színész játssza el. Ebből a főhőst, esetünkben Széll Horváth Lajos, a jelentősebb női karaktereket Darabont Mikold, és minden további férfi és női szerepet Köles Ferenc és Mikola Gergő jelenítettek meg. Utóbbi két színész elképesztő gyorsasággal és nagyszerű játékkal váltogatta karaktereit, amelyek minden esetben furábbnál furább személyek voltak az együgyű rendőröktől a keménykötésű skót parasztokon át a pajzán fogadósokig. A színészek gyakorlatilag kifogyhatatlan tárházai voltak a komikumnak.

Forrás: 39 lépcsőfok Facebook oldal
A történetről: Richard Hannay ereje teljében lévő fiatal férfi, aki Afrikából hazatérvén Angliában reménytelenül unatkozik egészen addig, amíg össze nem sodorja a sors egy gyönyörű nővel a színházban, kinek kérésére menedéket nyújt otthonában. A hölgyről azonban kiderül, hogy fontos hadi titkokkal rendelkező ügynök, aki átadja Richardnak küldetésének részleteit. Ám még aznap éjjel valaki meggyilkolja a nőt, amivel aztán Hannayt vádolják, és körözést adnak ki rá az egész Egyesült Királyságban. A férfi végül úgy dönt, hogy utána jár a rábízott titoknak. Az izgalmas történet során természetesen egy sor viccesebbnél viccesebb véletlenbe keveredik, és kalamajkából kalamajkába esik.
A Darabont Mikold által alakított női főszerepek legjellemzőbb vonása, hogy csábító szépséggel veszik le lábáról minden alkalommal főhősünket. Akár a titokzatos német kémnőt, akár a tájszólással beszélő parasztlányt, vagy éppen a kényeskedő úrilányt nézzük. Mikold mindegyik szerepében lubickolt és kedves természetességében volt jelen a színpadon. Játékát remekül kiegészítette Széll Horváth Lajos Richard Hannay szerepében. A fiatal színész jól megérdemelt főszerepében gördülékenyen alakult át az unatkozó világfiból pillanatok alatt akciósztárrá. Persze a maga szerethető, esetlen módján. Bár ő az egyetlen olyan művész a színpadon, aki mindvégig egy karakterben mozog, ez semmit sem csökkent játékából. Sőt, kicsit olyan főhőssé növi ki magát, aki után minden lány picit elalélhat, és minden fiú szívesen üdvözöl barátként.

Forrás: 39 lépcsőfok Facebook oldal












Az egész előadás kulcsa a meg nem szűnő mozgalmasság. Szinte alig akad olyan jelenet, ahol a néző fellélegezne, hogy "na most egy kis nyugi van". De nincs feszültség, csak jól eső izgalom, amin minden nevetés könnyít egy kicsit.
Azt kell mondanom, hogy a Pécsi Nemzeti Színházban egy olyan vérbeli krimivígjátékot alkottak, amely méltán képviseltethetné magát bármelyik színpadon ezzel a remekül összeszokott alkotó csoporttal. Hosszú ideje nem láttam ennyire jól eső előadást. Úgy gondolom, méltó módon képviselni fogja a színházat az idei Országos Színházi Találkozón.



További fényképek és információk a 39 lépcsőfok Facebook oldalán találhatóak.

1 megjegyzés:

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat