2013. május 16., csütörtök

PENTATONIX - Az acapella mesterei/The masters of acapella

*Please scroll down for the english version of the interview! Thank you!

Nagy rá az esély, hogy mostanában te is belefutottál már abba a nagyszerű videóba, ahol öt énekes 5 percen belül mutatja be a zene történetét acapella műfajban. Ők a Sing-Off nyertes Pentatonix, videójuk - az Evolution of Music - pedig már 10 millió megtekintés fölött jár. Most pedig még többet is megtudhatsz arról, hogy kik is ők, honnan jönnek, mit csinálnak és merre felé tartanak, hiszen a Kultúrgengszterek csapata interjút készített velük! 


A Pentatonix csapatát öt fiatal - Mitch, Scott, Kirstie, Avi és Kevin - alkotja. 2011-ben megnyerték az Egyesült Államok népszerű acapella showját, a Sing-Off 3. évadát, amivel nagy népszerűségre tettek szert. Ebben a műsorban olyan csoportok versenyeznek, akik hangszeres zenei kíséret nélkül adnak elő dalokat. A győzelem óta a Pentatonix saját Youtube csatornáján különleges feldolgozásokat publikál, ilyen többek között a Moves Like Jagger a Maroon 5-tól, az Edge of Glory Lady Gagától, a Gangnam Style Psy-tól vagy a Somebody That I Used To Know Gotye-től.

A nem sokkal a verseny előtt alakult csapatnak sokféle stílusban (pop, rock, r&b stb.) kellett bizonyítania az adások során. Az alábbi videóban  (és annak két további részében) összes Sing-Off szereplésüket megnézhetitek, nagyon szórakoztató lesz! Britney, Katy Perry, Kesha, Video Killed the Radio Star, Born to Be Wild, Cee Lo Green, Florence + The Machine, csak egy pár előadó és dalcím azok közül, akiket és amiket a Pentatonix előadott a verseny során. Nézzétek, hallgassátok!


2012 júniusában EP-t jelentetett meg a csapat "PTX Vol. 1" címen, mely tartalmazza a Gotye dal feldolgozásán kívül Nicki Minaj Starships-jének, Imogen Heap Aha!-jának és Jasmine Sullivan Love You Long Time-jának "pentatonixosított" verzióját, és két saját dalt is (The Baddest Girl, Show You How to Love).

A jelenleg Los Angelesben működő Pentatonix ez év márciusában saját videoklippel jött ki, amiben Imagine Dragons Radioactive című számát dolgozzák fel Lindsey Stirling hegedűssel közösen. A hangzás tökéletes, a klip eléggé utópisztikus, a srácok ruháin, kiegészítőin pedig a steampunk stílusjegyeit is felfedezhetjük.



Megalakulásuk körülményeiről, a zenéhez fűződő viszonyukról és jövőbeli terveikről a csapat beatboxosa, Kevin mesélt nekünk! Az interjúért nagy köszönet jár Jonathan Kalternek, a Pentatonix menedzserének. Amennyiben eredeti nyelven, angolul is kíváncsi vagy az interjúra, akkor görgess lejjebb! 


Forrás: http://kenphillipsgroup.com/pent.htm 

Honnan jött az ötlet a közös éneklésre? 
Scott a University of South Carolina egyetemre járt, ahol csatlakozott a SoCal VoCals nevű acapella csoporthoz. Ekkor ismerte meg a Sing-Off nevű tévéshowt is, amit ki szeretett volna próbálni. Megkérdezte két legjobb barátját, akiket még a középiskolából ismert, - ők voltak Mitch és Kirstie - hogy szeretnének-e elmenni vele egy meghallgatásra. Először trióként akartak indulni, majd úgy döntöttek, szükségük lesz egy basszus hangra és egy beatboxosra (szájdobosra - a szerk.), hogy kiteljesítsék a hangzást. Avit, a mi basszus hangunkat egy közös ismerős által találták meg, engem pedig a Youtube-on keresztül. Volt fent egy videóm abban az időben, ami vírusvideóvá vált a ’celloboxing’ képességem miatt (csellón játszottam és beatboxoltam egy időben). És tessék, megalakult a Pentatonix! 

Miért szeretitek az acapella műfajt? 
Azért szeretünk acapellában (hangszeres zenei kíséret nélkül énekelni – a szerk.) énekelni, mert ez a zene egyik legtisztább formája. A jelen zenei palettája tele van utólag módosított, auto-tune hangzással, az emberek meg sem tudják mondani, hogy az énekes tud-e a valóságban énekelni. Az acapella rámutat a nyers, tiszta hangi tehetségre. Teljesen igaz, hogy nem tudsz elbújni semmi mögé, de ennek ellenére elképesztően jó móka addig dolgozni egy dalon, míg tökéletes nem lesz. És ezt a műfajt bárhol művelheted! Énekeltünk már reptereken, pályaudvarokon, buszokon, stb., és az emberek teljesen eldobták az agyukat tőle! 

Milyen más munkát végeznél most, ha nem zenélnél? 
A Yale-en voltam orvostan- és Kelet-Ázsia szakos hallgató, tehát valószínűleg ma már Pekingben lennék és orvosként dolgoznék. 

Milyen érzés volt megnyerni a Sing-Offot? 
Teljesen lesokkolt minket a győzelem! Őrület volt belegondolni, hogy tulajdonképpen alig ismertük még egymást, mégis képesek voltunk egy olyan hangzást létrehozni, ami meg tudott nyerni egy országos tévéshowt. Ez az lehetőség volt az, ami megadta nekünk az esélyt, hogy végre művészekként tudjuk megélni az álmainkat.

Hogyan választjátok ki az általatok előadott dalokat? 
Már egy jó ideje olyan népszerű dalokat választunk és dolgozunk fel, amikről úgy gondoljuk, hogy működnének nálunk. Szeretünk biztosak lenni abban is, hogy a dalban meg tudjuk mutatni az erősségeinket: vicces beatjei vagy nagyszerű basszus sorai vannak, esetleg Mitch magas tenor hangja ki tud teljesedni benne. Néha egy tagunk kiválaszt egy dalt, ami őt inspirálja, majd előadja azt a csoportnak, és ha mindenkinek tetszik, akkor kezdünk el dolgozni rajta. Jelen pillanatban a feldolgozások felől a saját dalok irányába mozgunk, ahogy ezt majd a második EP-nk, a „PTX Vol. 2” is meg fogja mutatni. A saját zene szerzése egy nehezebb folyamat nálunk, ezért is dolgozunk pop producerekkel az albumon, hiszen szeretnénk, ha a saját dalaink nagyot ütnének. Legyetek résen, amikor a „PTX Vol. 2” kijön! 

Terveztek európai turnét is? 
Igen, tervezünk! Reméljük, hogy ősszel az is megvalósul. 

Mit jelent a zene számodra/számotokra? 
A zene egy olyan fontos része az emberi tapasztalásnak, ami megérinti a lelket. Sosem szakmaként gondoltam rá, hiszen mindenki benne szeretne lenni a zeneiparban, de ez nem sikerülhet mindenkinek. Megtanultam, hogy ha valami egyedit és különlegesen alkotsz, azt megmutatod a világnak, akkor lehetőséget kaphatsz arra, hogy az alkotásod nyomot hagyjon. Megtiszteltetés és egyben áldás is, hogy a zene a szakmai életemmé vált!

*****

Forrás: http://kenphillipsgroup.com/pent.htm

The Pentatonix acapella group was formed two years ago, then shortly after it they won the third season of NBC's talent show the Sing-Off. After the glorious victory the group started to post videos on Youtube in which they remade songs from Gotye, Lady Gaga, the Maroon 5 or Psy. Now their Evolution of Music video is rapidly spreading on the internet, hitting the number of 10 million viewers. The Kultúrgengszterek blog recently made an interview with Kevin, the beatboxer of the group. Check out his answers about the Pentatonix's past, their Sing-Off win and their upcoming EP! Huge thanks to Jonathan Kalter for his precious help!

How did the idea came that you guys will start singing together? 
Well, when Scott attended the University of Southern California, he joined an acappella group called the SoCal VoCals and found out about the TV show "The Sing-Off". He wanted to try out, so he asked his two best friends from high school, Mitch and Kirstie, to audition with him. They were going to try out as a trio, but they decided they needed a bass and a beatboxer to round out the sound. They found Avi (our bass) through a mutual friend, and they found me through Youtube. I had a video at the time that was going viral for my celloboxing skills (playing cello and beatboxing simultaneously). And voilà, Pentatonix was formed! 

What do you like about singing in acappella? 
We love singing acappella because it's one of the purest forms of music. Today's music scene is saturated with production and auto-tune; people can't tell whether the vocalist can actually sing or not. Acappella reels it back to showcasing raw vocal talent. It's true that you can't hide behind anything, but it's an extremely fun craft to perfect. And you can do it anywhere! We've sung in airports, train stations, buses, etc., and people get a kick out of it! 

What other work would you do if you weren't singing? 
I was pre-med and an East Asian Studies major at Yale University, so I'd probably be back in Beijing doing medicine there.

How did it feel to win a Sing-Off? 
We were so shocked when we won! It's crazy to think that even though we had known each other for a short period of time, we had created a sound that could win a national TV show. That opportunity gave us the chance to finally live our dream as artists.

How do you choose the songs? 
A lot of the time we look at the most popular songs out and try to cover those if we believe they work for us. We always make sure they play to our strengths (i.e. Mitch's high tenor voice, has really fun beats, great bass lines, etc.). Sometimes, one member presents a song to the group that inspires them, and if we all like it we'll start arranging it. Now, we're transitioning from covers to original music for our second EP "PTX Vol. 2". Writing original music is a harder process for us, but we've been working with pop producers on the album to make sure our originals pack a powerful punch. Be on the lookout for when "PTX Vol. 2" drops! 

Are you planning a European tour? 
Yes, we are! We're hoping to do one in the fall! 

What does music mean to you? 
Music is an integral part of the human experience that touches the soul. I never thought that I could do it as a career because everyone wants to be in this industry, but not everyone can make it. I've learned that if you create something that's unique and present it to the world, hopefully your creation will make a significant impact. It's an honor and blessing to make music my career! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat