2014. január 22., szerda

A Magyar Kultúra Napja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, szatmárcsekei magányában írta meg legnagyobb volumenű alkotását a Hymnus-t, amely azóta Erkel Ferenc megzenésítésével hazánk nemzeti himnuszává vált. Ennek a jeles eseménynek hatására ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Ebből az alkalomból ország szerte több jeles program kínálkozik a méltó megemlékezésre. Az egyik legmeghatározóbb momentuma a mai napnak azonban Jordán Tamás nevéhez kötődik. A Kossuth-díjas színművész Fűzfa Balázs szombathelyi irodalomtörténésszel 2008-ban indította a Nagy Versmondás mozgalmat, amellyel azóta több helyszínen is arra buzdította a fiatalságot, hogy közösen szavalják el hazánk neves költőinek műveit. Nem csoda hát, ha a mai napon Kölcsey Himnuszára kerül a sor. Ami az önmagában is különleges versmondás fényét tovább növeli, hogy nem csak a magyarországi, de a külhoni diákság is részt vesz az eseményen. Ennek a rendkívüli szervezésnek biztosít felületet a Google csapata. Külön ebből a célból létrehoztak ugyanis egy olyan YouTube csatornát, ahol élő közvetítéssel követhetik a diákok az eseményeket.

A szavalás pontban 10 órakor veszi kezdetét. Aki figyelemmel szeretné követni az eseményeket, látogasson el a hivatalos honlapra ezen a linken:
http://www.egyuttszavalanemzet.hu/
Illetve az említett YouTube csatorna itt tekinthető meg:
http://www.youtube.com/egyuttszavalanemzet

A mi részünkről pedig boldog, kultúrában gazdag napot kívánunk minden kedves olvasónknak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat