2013. március 17., vasárnap

Filmajánló: 13 film 2013-ból, amelyekre kíváncsiak vagyunk

Március tájékára rendszerint kifogynak a magyar mozik az előző naptári évben bemutatott filmekből, így itt az ideje áttekintenünk, hogy 2013-ban milyen produkciókra számíthatunk angolszász barátainktól. Olyan filmeket válogattunk össze, amelyekről úgy gondoljuk, történetük és alkotóik révén különlegesek és érdekesek lehetnek, meglepetésekkel vagy újdonsággal szolgálhatnak nekünk, nézőknek, de nem feltétlenül figyelnénk fel rájuk, mert nem egy korábban már látott, közismert filmre épülnek. Így tehát klasszikus értelemben vett sequel, prequel, remake, reboot és spinoff nem szerepel a listán. Íme 13 film 2013-ból, amelyekre kíváncsiak vagyunk.

Elysium


Neill Blomkamp 2009-ben mindenkit meglepett District 9 című sci-fijével. Az egyedülálló filmben a földönkívüliek végre nem az Eiffel-tornyot vagy az Empire State Buildinget robbantják apró darabokra, hanem szemétteleppé silányult táborban élnek Dél-Afrika területén. Aki esetleg nem látta, feltétlenül nézze meg, majd nyáron siessen jegyet venni Blomkamp következő mozijára. A rendező az Elysiummal marad a sci-fi műfajánál. Ezúttal a jövőben járunk, 2159-ben, amikor a leggazdagabbak egy űrállomáson, az Elysiumon élnek luxus körülmények között, míg alattuk a Föld belepusztul a túlnépesedésbe. Az Elysium vezetője (Jodie Foster) mindenáron fenn akarja tartani az űrállomás tökéletességét, míg a Földön maradtak bármit megtennének, hogy bejuthassanak. Max (Matt Damon) életveszélyes küldetésre indul, amely talán egyensúlyt teremthet a két világ között. Foster és Damon mellett a  filmben feltűnik még William Fichtner, Sharlto Copley és Diego Luna is.

Amerikai bemutató: augusztus 9.

Matt Damon az Elysium c. filmben (forrás: filmuniverzum.com)
 

David O. Russell Abscam-filmje


Az egyelőre cím nélküli filmet David O. Russell rendezi. Elég csak egy pillantást vetnünk Russell közelmúltbéli filmográfiájára, hogy máris felkeltse érdeklődésünket legújabb projektje: neki köszönhetjük 2010-ből A harcost Mark Wahlberg és Christian Bale főszereplésével, 2012-ből pedig a Napos oldalt Bradley Cooperrel és a friss Oscar-díjas Jennifer Lawrence-szel. Russell kezei között a legexcentrikusabb karakterek is hétköznapi, hús-vér emberek, filmjei üdítően életszagúak. Legújabb rendezése középpontjában egy hírhedt szélhámos, Melvin Weinberg áll, akinek a közreműködésével a 70-es évek „Abscam” néven elhíresült FBI akciója több gengszter és kongresszusi tag megbuktatásához vezetett. A film elképesztő szereplőgárdával rendelkezik: Christian Bale (Weinberg szerepében), Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Luis C.K. és Alessandro Nivola, így nagyszerű alakításokban sem lesz hiány, sőt nagy összegben fogadhatunk, hogy jó néhányukat a jövő évi Oscar-gálán is láthatjuk.

Amerikai bemutató: december 25.

Amy Adams és Christian Bale az "Abscam" film forgatásán (forrás: zimbio.com)


Kill Your Darlings


Az idei Sundance Filmfesztiválon volt az előbemutatója az első filmjét rendező John Krokidas alkotásának Kill Your Darlings címmel, amely a beat generáció legendás költői és írói, Allen Ginsberg, William Burroughs, Jack Kerouac és Lucien Carr egyetemi éveibe kalauzolja a nézőt. 1944-ben járunk, amikor is a köztük kialakult összetett, szexuális kontextustól sem mentes kapcsolat gyilkosságba torkollik, amely mindannyiuk életét alapvetően befolyásolja. A film középpontjában a tapasztalatlan és befolyásolható Ginsberg (Daniel Radcliffe) és a karizmatikus Carr (Dane DeHaan) áll. A hírek szerint mindkét színész bámulatos alakítást nyújt – DeHaan karrierjében a nagy áttörést hozta meg a szerep, Radcliffe pedig Harry Potter árnyékát hagyja végérvényesen maga mögött. Burroughst Ben Foster, Kerouacot Jack Huston alakítja, a mellékszerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Jennifer Jason Leigh, Kyra Sedgwick, David Cross, Michael C. Hall és Elizabeth Olsen.

Amerikai bemutató: 2013. ősz


A Kill Your Darlings főszereplői: Ben Foster, Daniel Radcliffe, Dane DeHaan és John Huston (forrás: moviemezzanine.com)
  

The Lone Ranger


Úgy tűnik, Johnny Depp és Gore Verbinski nagyon egymásra találtak, ugyanis a Karib-tenger kalózai filmek főszereplője és rendezője immár az ötödik közös produkcióban dolgozik együtt. Ezúttal egy akcióban és komédiában egyaránt bővelkedő westernt láthatunk tőlük. A film egy 30-as évekbeli rádióműsor karaktereire épül: John Reid (Armie Hammer), a törvény emberéből vált álarcos harcos, és Tonto (Depp), az indián spirituális vezető közös erővel küzdenek korrupt vasúttársaságok és kapzsi üzletemberek ellen, nyomukban pedig elszabadul a pokol. Ha Deppnek és Verbinskinek sikerül Jack Sparrow kapitányhoz hasonlóan jól eltalált karaktert teremteniük, akkor garantált a szórakozásunk. A nyár egyik nagy sikerének ígérkező film többi szerepében William Fichtner, Tom Wilkinson, Barry Pepper és Helena Bonham-Carter látható.

Amerikai bemutató: július 4.

Johnny Depp és Armie Hammer mint Tonto és John Reid (forrás: news.com)
 

Gravity


Miután a mexikói Alfonso Cuarón Anyádat is című filmjével berobbant a köztudatba, először Harry Potter világát fosztotta meg a cukormáztól és adott a könyvekhez méltó mélységet és gazdagságot minden idők legsikeresebb filmsorozatának a Harry Potter és az Azkabani fogollyal, majd Az ember gyermeke című lebilincselő disztópiával jelentkezett, amelyben az elemeire hullott emberi társadalom elvesztette a képességet a gyermeknemzésre. Hosszú évek előkészületei után idén végre bemutatásra kerülő Gravity című sci-fijében Cuarón ezúttal a világűrbe kalauzol bennünket. Sandra Bullock és George Clooney két asztronautát alakít. Egy rutin űrséta során tragédia történik, az űrsiklójuk megsemmisül, a két asztronauta pedig – a földi kapcsolat megszakadtával – tehetetlenül sodródik a semmibe. Hogy ezentúl mit tudhatunk a filmről? „Amint a félelem pánikká fokozódik, minden lélegzetvétellel tovább csökken az oxigén. Az egyetlen út mégis az lehet, ha továbbmennek az űr  rémítő végtelenjébe.”

Amerikai bemutató: október 4.

Before Midnight


Míg idén a világsajtó a Vasember harmadik részétől lesz hangos, eközben egy egészen más történet is trilógiává bővül. A történet 1995-ben kezdődik Bécsben (Mielőtt felkel a Nap), amikor Jesse, az amerikai turista (Ethan Hawke) és Céline, a francia diáklány (Julie Delpy) megismerkednek, és egyetlen közösen eltöltött éjszakán egymásba szeretnek. Kilenc évvel később újra találkoznak Párizsban (Mielőtt lemegy a Nap), ám ismét csak néhány órájuk lehet együtt. Újabb kilenc év elteltével folytatódik most kettejük története. Immár negyvenes éveikben járva találkoznak, ezúttal Görögországban. Az első két film bizonyította, hogy megfér egymás mellett az intelligencia és az érzelem, és igenis lehet érdekes az, amikor két ember beszélget. A Sundance Fesztiválról érkezett híradások szerint a harmadik film semmiben nem marad el elődjeitől. A rendező ezúttal is Richard Linklater, a forgatókönyvet pedig ismét két színészével közösen írta.

Amerikai bemutató: május 24.

Ethan Hawke és Julie Delpy a Before Midnight c. filmben (forrás: hollywoodreporter.com)
 

The Butler


Jane Fonda Nancy Reagan és Alan Rickman
Ronald Reagan szerepében (forrás: msn.com)
Lee Daniels rendezői karrierjében négy évvel ezelőtt a Precious című kíméletlen dráma hozta meg az áttörést, amelyben a túlsúlyos, második gyermekével terhes harlemi fekete tinilány felvételt nyer egy alternatív iskolába abban a reményben, hogy talán új irányt vehet az élete. The Butler című legújabb filmje egy fekete inas (Forest Whitaker) történetét követi nyomon, aki három évtizeden át szolgált a Fehér Házban, amely sorány nyolc elnököt szolgált. Az ő egyedi szemszögéből láthatjuk a amerikai társadalom olyan fordulópontjait, mint a polgárjogi mozgalom vagy a vietnami háború. Ami az elnököket és first ladyket illeti, nehezen tudnánk impozánsabb listát elképzelni: John Cusack (Richard Nixon), Robin Williams (Dwight D. Eisenhower), Alan Rickman (Ronald Reagan), Liev Schreiber (Lyndon B. Johnson), James Marsden (John F. Kennedy), Melissa Leo (Mamie Eisenhower), Jane Fonda (Nancy Reagan).

Amerikai bemutató: október 18.

The Counselor


Cormac McCarthy
a kortárs amerikai irodalom egyik kiemelkedő alakja. Több regényét megfilmesítették már, közülük legismertebb a Nem vénnek való vidék, amely a Coen-testvérek adaptációjában Oscar-díjat nyert. McCarthy ezúttal közvetlenül filmvászonra álmodta meg legújabb történetét: a The Counselorral első forgatókönyvét írta meg. Eszerint egy délnyugati ügyvéd (Michael Fassbender) a drogkereskedelemmel találja szemben magát abban a reményben, hogy az nem temeti maga alá, de a valóság mást tartogat számára. A filmet Ridley Scott rendezi, aki filmográfiájában a sci-fik és kosztümös történelmi filmek mellett akadnak szép számmal nagyszerű jelenkori drámák és politikai thrillerek is, mint a Hazugságok hálója, az Amerikai gengszter vagy a Sólyom végveszélyben, így legújabb filmje is ígéretes, főleg hogy Fassbender mellett olyan színészeket láthatunk majd, mint Brad Pitt, Javier Bardem, Cameron Diaz, Penélope Cruz, John Leguizamo és Goran Visnjic.

Amerikai bemutató: november 15.

Michael Fassbender és Brad Pitt a The Counselor c. filmben (forrás: joblo.com)
 

The World’s End


Edgar Wright, Simon Pegg és Nick Frost alkotócsapata idén újra lecsap a mozinézőkre. A brit komédiasorozatok terén aratott sikerek után 2004-ben robbantak be a filmvilágba a Haláli hullák hajnala című fergeteges vígjátékkal, amely a zombifilmeket figurázta ki sajátos humorral, majd 2007-ben John McClane és „szuperzsaru” társai váltak végtelen poénáradat forrásává a Vaskabátokban. Harmadik közös filmjükben a világvége mozikat veszik célba. Öt barát a régi idők emlékére ismét össze akar jönni egy közös ivászatra kedvenc kocsmájukban, a „The World’s End”-ben (Világvége) amikor szó szerint rájuk tör az apokalipszis. A forgatókönyvet ezúttal is Wright és Pegg írta, a filmet Wright rendezte, Pegg és Frost pedig a főszerepeket játsszák. Ha mindez nem lenne elég, a filmben szerepel még Martin Freeman, Paddy Considine, Eddie Marsan és Rosamund Pike is.

Amerikai bemutató: október 25.

Az öt barát a The World's End c. filmben: Nick Frost, Eddie Marsan, Simon Pegg, Paddy Considine és Martin Freeman (forrás: collider.com)
 

The Monuments Men


Milyen messzire került George Clooney a Vészhelyzet szívtipró Ross dokijától és a mellbimbós Batman jelmeztől! Az elmúlt években bebizonyosodott, túl azon, hogy remek színész, kreatív forgatókönyvíró és intelligens rendező is egyben. Hat különböző kategóriában jelölték már Oscar-díjra, többen, mint bárki mást a Filmakadémia történetében. Neve az elmúlt években eggyé vált a minőséggel. Tehát ha új filmet készít, arra érdemes odafigyelni. A The Monuments Men egy II. világháborúban játszódó igaz történetet mutat be. Művészettörténészek és múzeumi kurátorok hét fős csoportja átszökik az ellenséges vonalak mögé, hogy felbecsülhetetlen értékű művészeti alkotásokat mentsenek meg Hitler birodalmának pusztításától. A stáblistán olyan neveket láthatunk Clooney-é mellett, mint Daniel Craig, Cate Blanchett, Bill Murray, Matt Damon, Jean Dujardin, John Goodman és Bob Balaban.

Amerikai bemutató: december 18.

Winter’s Tale


Mark Helprin 1983-as fantáziaregénye, a Winter’s Tale tipikusan az a kategória, amelyet nehéz lenne röviden összefoglalni. Egy XX. század eleji, misztikus New Yorkban játszódik, ahol magának a városnak és a rá telepedő szokatlanul zord télnek is saját karaktere van. Peter Lake (Colin Farrell) egy gazdag házat készül kifosztani, de otthon találja a tulajdonos lányát (Jessica Brown Findlay) és beleszeret. A halálos beteg lány elvesztése után különleges felfedezéseket tesz, amelyek által megállíthatja az időt és visszahozhatja a holtakat. A könyvet Akiva Goldsman (Egy csodálatos elme, Legenda vagyok) forgatókönyvíró adaptálja, amely első filmrendezése is egyben. Szereplőgárdájában megtaláljuk azon sztárok színe-javát, akikkel forgatókönyvíróként korábban együtt dolgozott: Russell Crowe, Will Smith, Jennifer Connelly, William Hurt.

Amerikai bemutató: 2013. tél

Russell Crowe és Colin Farrell a Winter's Tale forgatásán (forrás: moviepilot.com)
 

Labor Day


Jason Reitman második generációs filmrendező (papája, Ivan Reitman jegyzi a Szellemirtók filmeket és Arnold Schwarzenegger több vígjátékát, mint pédául az Ikrek, az Ovizsaru vagy a Junior). Az ifjú Jason eddigi rövid pályafutása alatt mind rendezőként, mind forgatókönyvíróként máris nagyszerű filmekkel és igen komoly szakmai sikerekkel hívta fel magára a figyelmet (Köszönjük, hogy rágyújtott!, Juno, Egek ura). Legújabb filmjével sötétebb és izgalmasabb, de nem kevésbé karaktercentrikus történethez nyúl, amely középpontjában egy 13 éves tinédzser srác (Gattlin Griffith) és egyedülálló anyja, Adele (Kate Winslet) áll. Egy nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén befogadnak egy segítségre szoruló férfit (Josh Brolin), akiről kiderül, hogy szökött fegyenc. Ez a hétvége mindannyiuk életét megváltoztatja. A filmben feltűnik még Tobey Maguire és James Van Der Beek is.

Amerikai bemutató: 2013. ősz

Kate Winslet Adele szerepében a Labor Day c. filmben (forrás: theatlantic.com)

 
August: Osage County



Tracy Letts Pullitzer-díjas drámája egy széthullott család életét tárja fel előttünk. Az egykori író, Beverly Weston alkoholista, rákbeteg felesége, Violet súlyos gyógyszerfüggőségben szenved. A családfő hirtelen eltűnése hozza vissza a családi házba három lányukat és a család többi tagját. A hol fanyar, morbid humorú, hol megrendítő dráma az ő egymáshoz való viszonyukat, vitáikat, sérelmeiket, fájdalmukat, szeretetüket mutatja meg. Nem véletlen, ha valakinek ismerős a történet. Nálunk a Vígszínház mutatta be 2009-ben Augusztus Oklahomában címmel Pap Vera, Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Igó Éva, Reviczky Gábor, Hegedűs D. Géza és Gyabronka József főszereplésével, Eszenyi Enikő rendezésében. Az amerikai filmváltozatot az eddig tévés munkáiról ismert John Wells rendezi, fantasztikus szereposztással: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Chris Cooper, Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch, Abigail Breslin, Dermot Mulroney és Sam Shepard.

Amerikai bemutató: november 8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat