2013. április 26., péntek

Újabb sikerre esélyes jelöltek a Madách Színház Musical Pályázatán

A rendezvény moderátora az előző pályázat nyertese, a Csoportterápiával induló Szente Vajk volt

A Madách Színház élen jár abban, hogy magyar alkotókat buzdítson zenés darabok megalkotására. A Musical Pályázat I. fordulójára 2010-ben csaknem 80 alkotás érkezett, melyből végül 7 mű került a döntőbe. Szente Vajk, Bolba Tamás és Galambos Attila 'mjúzikel kámedije', az első helyezett Csoportterápia végül az ígért stúdiószínpad helyett a nagyszínpadon került bemutatásra. A mentális problémákat vicces köntösben feldolgozó kortárs darab sikerén felbuzdulva II. Pályázatot írt ki a színház, melyre ismét sokan, ezúttal majdnem 40-en jelentkeztek. Közülük 9-en mutathatták be röviden darabjukat és egy-egy dalukat a zsűrinek, azaz Szirtes Tamás igazgató-rendezőnek, Kocsák Tibor zeneszerzőnek, Müller Péter írónak, Malek Andrea színművésznek és Tihanyi Ákos koreográfusnak. A prezentáción mi is ott voltunk, olvassátok-nézzétek meg beszámolónkat! 

A II. Musical Pályázat előválogatóján jócskán találkozhattunk ismert színészekkel, alkotókkal, valamint friss arcokkal is. Az előző pályázat döntős szerzői közül visszatért például Fűri Anna és Kiss Judit Ágnes, akik ezúttal Gryllus Samu nélkül E.T.A. Hoffmann Az arany virágcserép című regényén alapuló Anzelm és a kígyólány musicallel érkeztek. Az előző pályázaton egészen a döntőig, azon belül is a második helyig jutottak A fabáb című, dzsesszes hangzású zenés darabjukkal. A Komáromban és a RAM Colosseumban is bemutatott, eredetileg az I. Pályázatra készült musical, A púpos alkotói Vizeli Csaba és Másik Lehel ezúttal III. Richárd életéről írtak darabot. Ízelítő dalukat nem kisebb név, mint Az Operaház Fantomja és a Jézus Krisztus Szupersztár címszereplője, Csengeri Attila adta elő. Koós Réka is fellépett az eseményen, ő a Fekete-Munkácsi-Fekete darab, a Dögkeselyű egy dalát mutatta be. A művésznő egy szomorú hangvételű, elhagyottságról szóló dalt énekelt mindössze egy szál gitár kíséretében.

A Dögkeselyű: énekel Koós Réka, gitár: Csiszár Ferenc

A délután egyik nagy meglepetése Gerendás Péter és darabja, az Aranyborjú volt, melynek egy dalát maga a művész adta elő. Gerendás körül mostanában nagy a sajtónyüzsgés, hiszen nemrég nyílt levelet írt, melyben közölte, hogy elhagyja az országot. A Liszt Ferenc-díjas zeneszerző megélhetési problémákra és sikertelenségre hivatkozik levelében. Mindennek tudatában jó volt látni és hallani, hogy saját musicalt írt szerzőtársaival Horváth Péterrel és Fekete Györggyel. Láthattuk énekelni Wunderlich Józsefet is, aki 2007-ben A társulat című szereposztó műsorban tűnt fel, mint István jelölt. Ugyan az István, a király 25. jubileumi előadásában csupán kisebb szerepet kapott (Vecelinét), felvették viszont a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, melyet sikeresen elvégzett, azóta pedig a Nemzeti Színházban és a Pécsi Nemzeti Színházban is játszik. Wunderlich Kovács Adrián és Kendrey Beatrix Csokonai drámája nyomán készült Karnyóné című darabjából adott elő egy dalt Zádori Szilárddal közösen. 

Wunderlich József és Zádori Szilárd a Karnyóné című darabból énekelnek

Szerepel még a versenyzők között Andorka Péter és Juhász Kristóf Démonfalva, Balázs János - Balázs Norbert a Csodazongorista, ifjabb és idősebb Leszkovszki Albin Csillag és korom, valamint Natureboy Métisz nevében című darabja. A felhozatal tehát idén is színes, III. Richárd életétől kezdve Csokonai drámáján keresztül Hoffmann Az arany virágcserépjéig sokféle témából merítettek ihletet az alkotók. Május 27-re el kell készülniük művük teljes zenei és szöveges anyagával, amihez segítséget ajánlott fel a Madách Színház. A döntőben ismét 30 perces keresztmetszetet kell majd bemutatniuk az alkotóknak, melyre októberben kerül sor.  Az első díj - ahogyan kezdetben az I. Pályázaton is az volt - egy stúdiószínpados bemutató.

Frissítés (2013. 07. 12.)

A zsűri döntése alapján a következő négy mű került a novemberi döntőbe:

  • Fekete György – Munkácsi Miklós: Dögkeselyű 
  • Horváth Péter – Fekete György – Gerendás Péter: Aranyborjú 
  • Kiss Judit Ágnes – Fűri Anna: Anzelm és a kígyólány 
  • Tóth Tamás (Natureboy): Métisz

2 megjegyzés:

  1. Pici korrekció, Wunderlich József a jubileumi István a királyban Vecelin szerepét kapta meg.

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a korrekciót! Ez valóban így volt, ezért javítottuk a szöveget. Az igazsághoz tartozik, hogy Wunderlich József a jelentős számú, körülbelül 50 jubileumi, "társulatos" István, a királyban csupán az előadások elején játszotta Vecelint, később kilépett. Jómagam - a szerző - sokszor láttam az előadást, főleg Wunderlich nélkül, ezért emlékeztem úgy, hogy nem játszott benne, de valóban, az elején ő volt Vecelin. :)

    VálaszTörlés

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat