2013. április 19., péntek

"Mindig a természetes anyagok álltak hozzám közel ..." - Interjú a Sylvan márka megalkotójával

A tervezőnő saját alkotásában - Sylvan

Agócs-Bíró Szilvia egy heves megyei községből, a festői szépségű Istenmezejéről származik. Divattervezéssel kapcsolatos ambíciói már fiatal korában kibontakoztak, ezért Egerben, majd később Budapesten a Krea Művészeti Iskolában képezte magát. Jelenleg saját márkáján, a Sylvanen dolgozik, melyet a természet színei és anyagai inspiráltak. Ismerkedjünk meg közelebbről a tervezőnővel és egyedi, kézzel hurkolt ruháival!

Mikor tudatosult benned, hogy a divattervezéssel szeretnél foglalkozni? 
Már gyerekkoromban is érdekelt a divat, a tervezés, a ruhaalkotás. Nagymamám varrónő volt, és elég sok időt töltöttem vele. Tetszett amit csinált, és míg ő „nagyban” alkotott, én kicsiben a babáimnak készítettem az újabbnál újabb ruhákat. Végül körülbelül általános iskola 7. osztályában döntöttem el, hogy én ezen a pályán akarok továbbmenni.

A középiskoládat tehát már célirányosan választottad?
Igen, mivel tanulmányaimat Egerben a Ruhaipari Szakközépben folytattam. Itt ismerkedtem meg a szabás-varrás rejtelmeivel, amit most a kollekciók kivitelezésénél tudok hasznosítani.

A Krea Művészeti Iskola divattervező szakán végeztél. Mi alapján választottad ezt a képző intézményt?  
Ismerősöktől hallottam a Kreáról, és elég pozitív véleménnyel voltak róla.  Személy szerint nekem pedig az  tetszett benne, hogy divattervezők is tanítanak, valamint a hallgatókat igyekeznek minél gyorsabban bevonni a szakmai életbe. Tanulóként részt vehetünk kiállításokon, bemutatókon és rendezvényeken.

Fotó: Bíró Patrícia

Milyen órákat, foglalkozásokat képzeljen el az Olvasó, amikor divattervező képzésről van szó?
Elég sokféle van, például tervezés elmélet és gyakorlat, divatillusztráció (én ezeket szerettem a legjobban), szabás, szakrajz, varrás, anyagismeret, rajz, színtan, művészettörténet, viselettörténet, számítógépes programismeret. Széles skálát fed le a képzés.

A Krea honlapján olvasható, hogy a divattervező szakos hallgatóik a képzés végére saját márkát terveznek és pozícionálnak. Te is a képzés alatt találtad ki a Sylvan márkát?
Igen, a diplomamunka kapcsán egy komplett márkát kellett létrehozni, és ekkor született meg a Sylvan.

Milyen típusú hölgyeknek ajánlod a Sylvant? 
Olyan közönségnek, akik szeretnek nőiesen öltözködni, de a kényelem is fontos számukra, és ezzel együtt szeretik az egyedi, minőségi, kézműves ruhákat.

Fotó: Bíró Patrícia

Kézi hurkolással készíted a ruháidat (kötőtű nélkül). Ez a fajta hurkolás rendkívül nagy precizitást és türelmet igényelhet. Mennyi idő alatt készül el egy-egy ruhadarab?
Ez változó, sok mindentől függ, például a fonal vastagságától, mintázatától, a ruha fazonjától, hogy az egész ruha fonalból készül-e, vagy csak egy része. Egy kiegészítőt akár 1-2 óra alatt elkészítek, míg komolyabb  projekt esetén pár nap, pár hét, de akár hónapok is eltelhetnek, mire végleges formát kap egy ruhadarab. Hónapokig akkor tart egy darab elkészítése, ha nagyon vékony fonallal dolgozom és nem folyamatosan. 

Legújabb, 2013-as tavaszi kollekciódban könnyedebb anyagok is megjelennek. Mi inspirál az anyagok, minták kiválasztása során?
Mindig a természetes anyagok álltak hozzám közel, sokszor használok pamutot, gyapjút a fonalaknál és az anyagoknál is. A legújabb kollekciómnál is az áttetsző kötött és a vékony pamut anyag dominál. 

Hol lehet megtekinteni az általad tervezett kollekciókat?
Honlapomon, a www.sylvan.co.hu oldalon, Gödöllőn a showroomban (2100 Gödöllő, Kampis Antal tér. 5. földszint 2., 2-es kapucsengő). Egerben is kapható már pár ruha az Élet-Illatban, valamint a Meskán is jelen vagyok.

Fotó: Bíró Patrícia

Mit gondolsz a mai magyar divattervezés helyzetéről? 
Magyar tervezőként jelenleg nehéz érvényesülni.  Itthon kicsi a piac és sokan vagyunk rá. Kevés a tőke is, aminek hiányában nehéz felépíteni egy jól működő céget, felvenni jó szakembereket. Nincs itthon ruhaipar, nincsenek hazai gyártók. Az iskolákban nem igazán van divatmarketing oktatás, pedig szerintem az nagyon hasznos lenne.

Neked ki a kedvenc magyar és külföldi terveződ?
Igazából nincs kedvencem, egyes kollekciókon belül vannak darabok, amik megfognak, így mondhatni szezononként mások a kedvenc tervezőim. Ha mégis példát kellene mondanom, akkor külföldről a Burberry és a Balenciaga, az itthoniak közül pedig a Use Unused és még Nanushka.

Milyen közeljövőben megvalósítandó céljaid vannak még a Slyvan márkával? 
Már egy ideje gondolkodom egy férfi kollekción is, hiszen többen kérdezték, hogy mikor fogok férfiak számára tervezni. A legközelebbi célom tehát egy férfi mini kollekció piacra dobása, mely várhatóan nyár elejére lesz kész. Egyelőre csak ingeket és pólókat készítek, aztán majd meglátjuk. Terveim között szerepel még, hogy több boltban tudjam árulni a ruháimat itthon és külföldön egyaránt.

További képek a 2013-as tavaszi kollekcióból:


Fotó: Bíró Patrícia

Fotó: Bíró Patrícia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat