2013. április 4., csütörtök

Amikor a nagyok segítenek...

Forrás: www.washingtonpost.com
Sokszor gondolkodom azon, hogy ha nekem is megadatna az a fényűző élet, amit a sztárok élnek, akkor vajon hogyan kezelném ezt a helyzetet. Amellett, hogy önző módon kiélvezném a siker adta csillogást, mindenféle képmutatás nélkül mondhatom, megpróbálnám felhasználni a hírnevet arra, hogy segítsek a rászorulókon. Szerencsére nem csak én gondolom így. Sok híresség adakozik, segít és itt nem csak arra gondolok, hogy az utóbbi években divattá vált Holywoodban a kínai és néger kisgyerekek örökbe fogadása. Azt hiszem a leglátványosabban az UNICEF-el és Live Aid koncerttel tudnám szemléltetni, amit ezután több hasonló koncert sorozat követett, úgy mint a Live Earth, vagy a Live 8. De nézzük meg kicsit közelebbről...

Bizonyára sokan ismerik ezt a fotót. Diana hercegnő élharcosa volt a nehéz sorsúak segítésének példát mutatva ezzel a világnak. 1987-ben, amikor az egész világ rettegve fordult el az AIDS fertőzöttektől, a hercegnő mindenki nagy döbbenetére kézfogással üdvözölte egyiküket, ezt követően pedig rengeteg időt töltött a betegek között. A jó példát fiai is követik, ugyanis mind Harry, mind Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő is tettek már látogatásokat Afrikába. Talán valahol a hercegnőnek köszönhetően, de a brit művészek közül jó néhányan állandó támogatói és reklámarcai lettek az UNICEF-nek. Legutóbb, 2013 januárjában például a fiatal színész, Tom Hiddleston csatlakozott a csapathoz és utazott ki Afrikába:


További neves támogatók:
Sir Roger Moore


Robbie Williams
David Beckham
Ewan McGregor
Tom Hiddleston
A fotók forrása: www.unicef.org.uk
További videókat itt nézhetsz meg az UNICEF munkájáról: 

A Live Aid koncertet az emberiség legnagyobb kollektív eseményeként tartják számon. Az 1985-ben megszervezett szuperkoncert Bob Geldof nevéhez fűződik. A zenész-újságírót egy a televízióban látott, az  éhező etiópiai gyerekekről szóló riportfilm késztette arra, hogy megszervezze a világ legnagyobb segélykoncertjét. A zenei világ olyan jeles képviselői léptek aznap színpadra, mint Sting, a Black Sabbath, Phil Collins, Bryan Adams, a U2, a Queen, David Bowie, Elton John, Madonna, Paul McCartney, Tina Turner... és még sorolhatnám. Bár a koncerten a nézők száma majdnem százezret kóstált, a televíziós közvetítésnek hála több, mint másfél milliárd ember nézte élő adásban ezt a produkciót. 
Ugyan csak ehhez az eseményhez köthető a US For Africa formáció híres dala, a We are the World, amelyben olyan művészek énekeltek, mint Michael Jackson, Lionel Richie, Stevie Wonder, Diana Ross, Bruce Sprinsteen, Ray Charles és többek között még Bob Dylan.


Húsz évvel később, 2005-ben újabb koncertsorozatot szerveztek a művészek, ezúttal Live 8 címmel. A korábbi  nagy nevek mellett az újabb generáció is színpadra lépett, így például a Linkin Park, a Coldplay, vagy akár említhetném még Will Smith-t, Robbie Williamst és a Maroon 5 énekesét, Adam Lavine-t.


Ezt követték 2007-ben a Live Earth koncertek, melyek fellépői, úgy mint a Snow Patrol, a Duran Duran, a Red Hot Chilli Peppers, a Metallica, Bon Jovi és Alicia Keys a globális felmelegedésre hívták fel a figyelmet.


2010-ben ismét hatalmas összefogásról tett tanúbizonyságot a világ: Haitit ezen év januárt 12-én 7-es erősségű földrengés rázta meg, mely hatalmas károkat okozott és százezrek életét vette el. Az Egyesült Államok zenészei ismét gyorsan cselekedtek, február 1-én mintegy 14 óra leforgása alatt rögzítették Michael Jackson és Lionel Richie 1985-ben készült dalát, ezúttal 'We are the world 25 for Haiti' néven. A visszaemlékezés formájában feltűnő popkirály, Michael mellett szerepelt testvére, Janet Jackson, és többek között Lionel Richie, Jamie Foxx, Celine Dion, Josh Groban, Jennifer Hudson, Barbra Streisand, Pink, Usher, Toni Braxton, Adam Levine, Nicole Scherzinger és a fiatalabb generáció képviseletében Miley Cyrus, Justin Bieber valamint a Jonas testvérek. Az eredeti dalhoz hasonlóan felépülő zene rap betéttel is kiegészült, amiben a haiti származású Wyclef Jean, valamint neves rapperek (will.i.am, LL Cool J, Kanye West, Snoop Dogg, Busta Rhymes) működtek közre. *


De nem kell külföldre mennünk, hogy jó példát találjunk neves adományozókra. Az UNICEF Magyar Bizottság jószolgálati nagykövete például Halász Judit és Presser Gábor. De említhetném még Till Attilát, aki a Kézenfogva Alapítvány támogatója, amelynek célja a fogyatékkal élők segítése a társadalomba való beilleszkedéshez.


Jakupcsek Gabriella a szenvedő gyerekekre hívta fel a magyar közönség figyelmét A világ árvái című dokumentumfilm sorozatában. Frei Tamás a Magyar Baptista Szeretetszolgálattal utazott Malawibba, illetve Dosszié című műsorában több nehéz sorsú vidéken is járt. Friderikusz Sándor több figyelemfelkeltő reklámspotot és kisfilmet is készített, ezeket itt tekintheted meg: 
Talán az egyik legismertebb magyar megmozdulás az Aranyág Alapítvány, amely rendszeresen szervez televíziós adománygyűjtő műsorokat anyák napján és a karácsonyt megelőző időszakban.


Emellett mindenképp kiemelném a Bátor Tábort is, amely összetett terápiás programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással és haemophiliával kezelt gyermekeknek és családjaiknak. A kezdeményezés 2001-ben indult, azóta több ismert magyar személyiség csatlakozott a támogatókhoz, például Kováts Adél és Törőcsik Mari. Ám mindenképp meg kell említenem még Rúzsa Magdi nevét is, aki felénekelte az úgy nevezett Bátor Dalt, amelyet a tábor lakói minden este egy nagy körbe állva, kézen fogva, közösen adnak elő. 


Igazából sokan vannak. Ez a kis gyűjtemény csupán töredéke azon számtalan embernek, akik segítenek. És a legszebb az az egészben, hogy nem kell hozzá híresnek lenni, nem kell hogy milliomos legyél, csak akarj segíteni. Nap, mint nap állítanak meg hajléktalanok, gyerekek az utcán, hogy éhesek és ebben a szörnyű, kétszínű és hazug világban egyszerűen semlegessé válunk. Megtanulunk elmenni a szenvedés mellett, ami nem jó. Nem azt mondom, hogy adjuk oda minden pénzünk az első szembe jövőnek. Nekünk kell tudunk, hogy mik a korlátaink és ha megtehetjük, válasszuk ki a megfelelő csatornát, amin keresztül segíthetünk és segítsünk. Legyen az az adó egy százaléka, egy beteg kisgyerek, vagy akár egy kihajított kiskutya. Egy a lényeg: akarjunk segíteni!

* Segédszerző: mesmerized (Niki)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat