2016. április 11., hétfő

Kovács Patrícia Audrey Hepburn bőrébe bújik

http://orlaiprodukcio.hu/

Frederick Knott 1966-os krimijét mutatta be április elsején a Belvárosi Színház Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Nagy Dániel Viktor főszereplésével, Novák Eszter rendezésében. Ha a cím ismerősnek tűnik, az nem véletlen. Audrey Hepburn játszotta Susy-t, a vak háziasszonyt az 1967-ben bemutatott, később Golden Globe-, és Oscar-díjakra is jelölt Várj, míg sötét lesz (Wait Until Dark) c. pszichológiai thrillerben. Az egyfelvonásos, végig feszült darab teljesen beszippantja a nézőt, míg végül már azt sem tudja, hogy színházban ül. Körmünket rágva, levegőt sem véve válunk a filmszerű krimi részeseivé. A Kultúrgengszterek beszámolója következik.


Az Orlai Produkció bemutatója bevallom, azért vonzott, mert krimit még sosem láttam színpadon. Drámát, vígjátékot, zenés darabot már bőven, de ez a műfaj eddig csak filmeken keresztül jutott el hozzám. Voltak tehát kétségeim afelől, hogy miként lehet klisék és túljátszás nélkül, a színház intim terében ugyanolyan hatást elérni, mint a jól megvágott, sok helyszínen játszódó, hatásos zenével operáló nagyvásznon. Az válasz: remek színészi játékkal.

A történet kiindulópontja szerint egy New York-i lakásban vagyunk, ahová három idegen férfi keveredik. Keresnek valamit, aminek kilétére fény derül, de ezt a háziak nem tudják, csak a nézők. Sam Hendrix fotóst elcsalják otthonról, hogy vak feleségéből, Susy-ból kiszedjék, hová tette a keresett tárgyat. 
A fojtott hangulathoz minden adott: statikus, zárt szobabelső. A sötétben élni kényszerülő, de ezért más érzékszerveit jobban használni tudó, kiszolgáltatott feleség, és persze a három bűnöző, akik tudásuk legjavát vetik be, hogy átverjék a gyanútlan nőt. 

Forrás: orlaiprodukcio.hu

A Várj, míg sötét lesz bástyája egyértelműen Kovács Patrícia. Jómagam 2004-2005 körül Egerben, a Valahol Európában Évájaként láttam őt először színpadon. Erős, bátor, belül mégis roppant törékeny alakítása beleégett az emlékezetembe. A saját bevallása szerint is magabiztos, talpraesett karaktereket játszó színésznő legutóbb a Félvilág c. magyar filmben mutatta meg, milyen is, amikor egy kor famme fataljának szerepében tündökölhet. A századforduló esszenciális hangulatát árasztó, fülledt thrillerben Mágnás Elzát, a híres-hírhedt, majd meggyilkolt kurtizánt alakítja Kovács Patrícia zseniálisan. Filmbéli kollégái, Gryllus Dorka, Kulka János és Döbrösi Laura szintén lenyűgözőt játszanak. A kezdetben a Duna TV-n, majd néhány budapesti moziban is megtekinthető Szász Attila filmet csak ajánlani tudom. 

Ilyen előzmények után repestem az örömtől, hogy ismét egy krimiben láthatom Patríciát. A feszültség, a fojtottság maradt, ezúttal azonban az Audrey Hepburn filigrán, törékeny alakjában megismert Susy-t kellett életre keltenie Kovács Patríciának. Nem kellett csalódnom. Minden bizonnyal Novák Eszter rendező érdeme is, hogy Patrícia alakítása tökéletes. A kezdetben nyafka, állapotától frusztrált nő hallása, tapintása segítségével kezd úrrá lenni a szituáción, amibe belekerül, de mindvégig megőrzi a karakter esendőségét. Egy cseppel sem több, vagy kevesebb az alakítás, mint amit a darab megkövetel. Ahogy haladunk a végkifejlet felé, a színésznőn is látszódik, mennyi energiát követel tőle Susy szerepe, de kitart, és csak a tapsrendnél ocsúdunk fel arra, hogy ez itt bizony nem Susy, hanem Kovács Patrícia. Teljesen eggyé válik a szereppel, minden tudását, szívét, lelkét, energiáját beleadva. 

Forrás: orlaiprodukcio.hu

Méltó partnere Szabó Kimmel Tamás, aki egy pitiáner bűnöző lévén apró sakkfigurája csak a játszmának. Ehhez képest többdimenzióssá teszi Mike Talman karakterét, felfedve a figura érzékenységét, jóságát, sőt, kialakuló gyengéd érzelmeit Susy iránt. Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla sem csupán egy bűnöző képében láthatóak. Szerepjátékaikkal kezdetben ügyesen megtévesztik Susy-t, aki mozdulataik, hangszínük alapján próbálja beazonosítani őket.

A díszlet, a nagyszerű alakítások, a hitchcocki zenék, a lendületes cselekmény mind torokszorító végkifejlet felé sodorják a nézőt. Lassan azt sem tudjuk, kinek szurkoljunk, hiszen üldözöttből vadász válik, vadászból pedig áldozat. Csak arra tudom biztatni a Kedves Olvasót, hogy menjen, és élje át személyesen ezt a félelmetes, de egyben nagyon szórakoztató élményt a Belvárosi Színházban. 

Forrás: orlaiprodukcio.hu

SZEREPLŐK:
Kovács Patrícia - Susy
Szabó Kimmel Tamás - Mike
Nagy Dániel Viktor - Roat
Ficzere Béla - Carlino
Hováth Virgil - Sam
Ács Berta / Fekete Kepes Hanna / Medgyessy Lili - Glória

STÁB:
Díszlet - Walcz Gábor
Jelmez - Ferencz Zsófia
Plakát - Csáfordi László
Rendező munkatársa - Jánoska Zsuzsa
Koreográfus - Horkay Barnabás
Rendező - Novák Eszter
Producer - Orlai Tibor

Az ajánló a 2016. 03. 31-i sajtóbemutató alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat