2016. január 13., szerda

Színes farsangi kavalkád Kaposvárott - Luxemburg grófja ajánló

György-Rózsa Sándor és a "bohémek

A Luxemburg grófját először 1906. január 14-én mutatták be Budapesten, az akkori Király Színházban. Mintegy napra pontosan 106 év elteltével a Kaposvári Csiky Gergely Színház ismét színpadra állítja Lehár Ferenc operettjét. Somogyi Szilárd rendezése precízen egyensúlyoz a klasszikus és modern elemek között, aminek köszönhetően nehéz lenne az előadás konkrét korát meghatározni. Semmivel sem nyújt kevesebbet, vagy többet, mint amit egy ilyen műfajú előadás megkíván. Jelen van a nóta, kacagás és egy egészen pici dráma is, ahogy annak lennie kell. 
Amikor egy előadásra úgy ülünk be, hogy már rendelkezünk egy korábbi meghatározó élménnyel vele kapcsolatban, óhatatlan az összehasonlítás. A kaposvári Luxemburg grófjával többünknek is lehet ilyen élménye, hiszen közel húsz évvel ezelőtt televíziós közvetítésben bárki láthatta ezt az operettet a somogyi színház feldolgozásában. Az akkori darabot Ascher Tamás rendezte és a címszerepben Lux Ádámot láthatta a közönség. Emellett azonban jómagamnak egy sokkal meghatározóbb találkozásom volt az előadással, még pedig a Pécsi Nemzeti Színház tolmácsolásában 2007-ben. Miután ez volt az első személyes élményem Lehár operettjével, kétség kívül magasra helyezte a lécet minden további rendezésnek. Ennek ellenére azonban a kaposvári társulat nagyszerű élménnyel ajándékozott meg. Bár helyenként fülembe csengtek a pécsi hangok, a lenyűgöző látványvilág, amely Túri Erzsébet keze nyomát viseli és a jelenetek magával ragadó kavalkádja teljesen új élményt ültetett a fejembe.


A címszerepet György-Rózsa Sándor és Hüse Csaba játsszák váltásban, míg a primadonna szerepkört a kaposvári társulat vezető szopránja, Nyári Szilvia alakítja kifogástalan kecsességgel. Az Angéle-t megformáló színésznő a tőle megszokott színvonalon hozza a törékeny, mégis elbűvölő szerelmes nőt. Nem véletlenül hever a lábai előtt minden férfi a színpadon. 
György-Rózsa Sándorral nem is olyan régen, a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepében találkozhatott először a kaposvári közönség. A fiatal színész ezúttal szögre akasztotta "áhítatos zekéjét" és egy ízig-vérig bohém gróf bőrébe bújva lép színre. René szerepében garantáltan elcsavarja minden hölgy fejét, ahogy szerelmes tekintettel és szíveket megtöltő hanggal, vérbeli bonvivánként létezik a színpadon.
A mindig népszerű táncos-komikus szerepkört, szintén osztozva, Fándly Csaba és Laki Péter, míg társukat Szvetnyik Kata alakítja. Kétségtelenül egyszerre hálás, mégis pokoli szerepkör ez a páros, hiszen elképesztő ütemben kell egyszerre énekelnie és táncolnia a színészeknek, szinte levegőhöz sem jutva. Mégis a közönség garantáltan imádja őket és csakhamar együtt énekli velük a fülbe mászó nótákat.
György-Rózsa Sándor és Nyári Szilvi

A táncosok és a kórus igazi színes karneváli hangulatot teremtenek, köszönhetően Cselényi Nóra jelmezeinek és Balogh-Barta Viktória igazán "bulis" koreográfiájának. Az embernek kedve támadna pezsgőt bontva csatlakozni a sokasághoz. Ez, a végtelenül magával ragadó lendület az, ami az egész előadást jellemzi. Míg egyik jelenetben bohém lelkülettel vetnénk bele magunkat a francia felfűtött éjszakába, a másikban szerelmes áhítattal énekeljük: "Szívem szeret, szívem szeret, az ember el se hinné, hogy ilyen lehet.." Nyári Oszkár Sir Basilja annyira szerethető és szánni való egyszerre, hogy nehéz eldönteni megölelni akarjuk, vagy inkább diliházba küldeni. Mégis olyan fantasztikus energiával pörög, hogy csakis csodálni lehet. Megkérdőjelezhető értelmi képességeit remekül ellensúlyozza a kiöregedett, ám a kártyákat fifikásan keverő színésznőt, Fleury-t alakító Varga Zsuzsanna, illetve az őt váltó Kállai Bori.
Bár az operettet sajnos a mai napig sokan a fiatalok közül elavult dolognak hiszik, mégis Lehár Ferencnek és társainak köszönhetően az egyik legszórakoztatóbb színházi műfajok közé tartozik. A megfáradt, szürke hétköznapok közé csempészet 3 órányi gondtalan szórakozás. Amikor a nézőnek nincs más dolga, mint élvezni a csodásan ívelő zenéket, nevetni a jól megírt poénokon és a színészek adta karikatúrákon, és egy kicsit újra hinni abban, hogy a jó mindig győz, a gonosz elnyeri büntetését, vagy éppen tanul hibáiból és ez által bölcsebbé válik.
Őszintén ajánlom ezt az előadást fiatalnak és öregnek egyaránt. Mindenkinek, aki egy vidámsággal és zenével teli élményre vágyik.
Laki Péter és Szvetnyik Kata

További képek

Lehár Ferenc:
LUXEMBURG GRÓFJA

A.M.Willner és Rob Bodanczky szövegét átdolgozta: Békeffi István és Kellér Dezső 
Versfordító: Gábor Andor és Szenes Iván

Rendező: Somogyi Szilárd
Segédrendező: Magyar György, Molnár Stefánia
Dramaturg: Lőrinczy Attila 
Díszlet: Túri Erzsébet
Jelmez: Cselényi Nóra 
Koreográfus: Balogh-Barta Viktória 
Koreográfus asszisztens: Turi Endre, Bóna Gábor 
Zenei vezető: Faragó Béla 
Korrepetitor: Barabás Edit 
Énekmester: Balatinecz Márta

Szereplők:

René - Hüse Csaba/György-Rózsa Sándor m.v.
Angéle - Nyári Szilvia
Fleury - Kállai Bori m.v./Varga Zsuzsanna
Brissard - Fándly Csaba/Laki Péter m.v.
Juliette - Szvetnyik Kata
Sir Basil - Nyári Oszkár
Lord Lanchaster - Serf Egyed
Lord Winchester - Orlik István m.v.
Lord Worchester - Lecső Péter
Boulanger - Szvath Tamás
Saville - Hornung Gábor
Yvonne - Kovács Zsuzsanna
Carolie - Tóth Molnár Ildikó
Törvényszéki elnök - Kalmár Tamás
Anyakönyvvezető - Lugosi György
Baptist - Fábián Zsolt
Hoteligazgató - Kósa Béla
Bíró I. - Horváth Zita
Recepciós - Német Mónika
Bíró II./ Londiner/Lakáj - Szula László

A Csiky Gergely Színház és a Budapesti Operettszínház közös produkciója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat