2014. augusztus 10., vasárnap

Szívvel, lélekkel, Weörestől - Mennyekbe vágtató prolibusz ajánló

Egy végtelenbe vágtató ritmikus gondolatmenet, aminek nincs meghatározott eleje vagy vége, mégis elindul és tart valahová. Fekete Ernő Weöres Sándor gyűjteménye is vendége volt az idei Ördögkatlan Fesztiválnak. A fesztiválozók jóval kezdés előtt már sorban álltak a palkonyai faluház ajtajában, hogy megtekinthessék a Katona József Színház művészének vendégjátékát.

Egy furcsa, valahol megfoghatatlan előadásnak lehetett tanúja az, aki ellátogatott Palkonyára megnézni a Mennyekbe vágtató prolibuszt. Mert ez se nem verses est, se nem színdarab. Egyik sem, mégis mindkettő. Weöres Sándor költészetéről köztudott, hogy rendkívül széles skálán alkotott a könnyű gyermekmondókáktól az egészen nehezen emészthető drámai művekig. Fekete Ernő, aki önmaga válogatta, szerkesztette, rendezte és játssza is ezt az előadást, egy korábbi interjúnkban így fogalmazott munkájáról:
"… Sokféle megoldása lehet annak, hogy Weörestől mit állítunk színpadra, hiszen sok mindent lehet kezdeni vele. Hatalmas életművel állunk szemben. Többféle ötletem is volt, majd annál kötöttem ki, hogy verseket fogok mondani... Egy előzetes koncepcióhoz kerestem verseket. Emlékszem, nagyon élveztem a dramaturgi, a szerkesztői munkát, imádtam hosszan gépelni és válogatni. Tizenegy változat volt, majd a tizenkettedik lett a végső, tehát jó sokáig gondolkodtam, rakosgattam őket..." 
/Az interjú teljes egészében ide kattintva olvasható/
És ez a jól megszerkesztettség érezhető is. Bár látszólag csak versek összességét tapasztaljuk érzelemmel, játékkal, plusz mondanivalóval megtöltve, valahogy mind egy nagy, bonyolult hálóra vannak felszőve, és egy sajátos ívet követnek. Érzünk és gondolkodunk. Nevetünk és a szívünkbe nézünk.


Külön érdekessége a dolognak, hogy helyenként maga a költő is megszólal egy egyszerű kis rádiómagnón keresztül. Egy idős ember hangját halljuk, aki furcsaságokat beszél. Fanyar mosollyal nevetünk rajta, és látszólag mindent értve figyeljük a történéseket. Tudjuk, hogy ami elhangzik, nekünk és rólunk szól. És vannak szavak, melyek gyilkos pontossággal találnak célt. Ez Weöres Sándor. Nevetve sétálunk bele önnön Sorsunk mozijába.  És adott ez a férfi a színpadon, ami mintha nem is színpad lenne, csak egy rejtett kis zug, ahová belesünk egy sokat élt ember életébe.
Fekete Ernő sokoldalú játéka ijesztően valódi. Akár férfi, nő vagy éppen tücsök, azzá válik, és nem kell látni, elhisszük. Mintha mesét mesélne, magával ragad, ritmizál és játszik, elég egy tekintet, egy tétova mozdulat és értjük. Nem belemagyaráz, nem szájba rág, megmutatja azt, hogy ő miként látja, érzi és gondolja Weörest. És az egész előadást ez jellemzi. Mert benne van a néző azon szabadsága, hogy az elhangzott szavak mást fognak nekem vagy a mellettem ülőnek jelenteni.
Egy hosszas gondolatmenet, ami mindenkinek, mindenkiről és mégis csak róla szól.
Ezzel a hullámzó ritmussal, amely már az elején magával ragad, a magunk egyszerű hőse révén elvágtatunk a napnyugatba saját paripánkon, amit talán pont Pejkónak hívnak.


Az előadás alatt elhangzott versek:
Beszélgetés
Rongyszőnyeg II/3.
Ciriri
Például
Harmadik szimfónia
Suite bourlesque (részlet)
A csoda és nézője
Túl
Hindu dal
Idegen szerető
Madzagrímek (részlet)
Priapos XIX.
Priapos XXIV (részlet)
A garabonciás énekeiből (részlet)
Magyar etüdök 21.
Önkarikatura
Zsebeim
Sholz Erik képeire (részlet)
Örvény (részlet)
A játszó Orpheus (részlet)
Macska
Öreganyó
Jelek III.
Valamikor apáca voltam
Xénia
Dramatis personae
Szemfényvesztők és becsapottak (részlet)
Kazamatában
Nem élni könnyebb
Rongyszőnyeg 151.
Hazafelé
Jó reggelt
Meghalni
Tizenegyedik szimfónia (csillagzene)
A levegő morzsái
Halotti maszk
A tartós tűz (részlet)
Rongyszőnyeg 46.
A tengerparton
Együgyü dal
Rongyszőnyeg 124.
A megridegült fekvőhely
Egyszer volt egy ember…
Rongyszőnyeg II. 81.
Erdőben…
Dalok Naconxypan-ból (részlet)
Rongyszőnyeg II. 72.
Animus
Anima
Priapos XXXIV.
Más paradicsom 4.
Ima (1979)
Magyar etüdök 46.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm ezeket a szuper képeket, kár,hogy csak 3 db.
    A Színházi Intézet audiovizuális gyűjteményének listáján szerepel a Mennyekbe vágtató prolibusz is. Ennek tanúsága szerint készült DVD-felvétel a Sufnibeli előadásból. Remélem, hogy hamarosan mindenki számára hozzáférhető lesz. Addig is a mediaklikk.hu oldalon meghallgatható egy szerkesztett változat A mozdulatlan folyton közeleg I-II. címmel.

    VálaszTörlés

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat