2013. november 14., csütörtök

Osztap Bender és a pop eposz

Utolsó, döntő szakaszába érkezett a Madách Színház Musical Pályázatának II. fordulója, ugyanis a sajtó képviselői november 12-én megtekinthettek a négy döntős mű közül kettőt, méghozzá Horváth Péter – Fekete György – Gerendás Péter: Aranyborjú, valamint Tóth Tamás: Metis című darabjának keresztmetszetét.

Simon Boglárka és Németh Gábor a Metis című darabban

A Gerendás-darab két szovjet író, Ilf és Petrov Az aranyborjú című regénye alapján készült, melynek főhőse Osztap Bender, a nagy kombinátor. Ez a minden hájjal megkent fickó milliomos akar lenni, méghozzá könnyen és gyorsan, amihez úgy gondolja, hogy egy milliárdokat elsikkasztó könyvelő zsarolásán keresztül vezet az útja. Az Aranyborjú szatirikus hangvételű kalandortörténet, melynek hősei önmaguk kifigurázásán keresztül szórakoztatnak nagyon bájosan. Osztap Bendert Hajdú Steve alakította az előadáson, de Bender cinkosaként remek szerephez jutott Szabó Gyula Győző és Székhelyi József is. Lippai László, Gallusz Nikolett, Ömböli Pál és Barát Attila – utóbbi a könyvelő szerepében – szintén meggyőző teljesítményt nyújtott. Ráadásként maga a szerző, Gerendás Péter is előadott egy fülbemászó dalt a műből.

Tóth Tamás Metiséről nehéz néhány mondatban írni, hiszen elég erőteljes, újszerű, mégis üdítő élményt nyújtott. A pop eposzként aposztrofált műben rockos hangzású és lágyabb, lírai dalok is megtalálhatók. A szöveg friss, mai, a jelenetek néhol abszurdságuk miatt viccesek. Utóbbi a rendező, Pesty-Nagy Kati érdeme is, aki Várady Viktóriát Metisként a magasba helyezte színes gombolyagjaival, fonalaival együtt, míg a lenti térben Simon Boglárka, Dzsurdzsa Kenéz, Kecskés Tímea, Németh Gábor, Ruzicska László és Sándor Dávid alakították a néhol egészen meglepő szerepeket. A mű elejéről szövegében és jellegében is Parti Nagy Lajos Ibusárja jutott az eszembe, ahol Sárbogárdi Jolán egy személyben ad elő egy egész operettet. Nos a Metis esetében a szerepek végül leosztódtak és állandóvá váltak, melyben egy szerelmespár könnyed jelenetei vegyültek a környezetvédelem, anarchizmus és az FBI ügyeivel.

Azt mindenképpen el kell mondnom a két döntős darabról, hogy hasonlóakat még nem igazán láttam magyar színpadon, tehát az újító szándékot nagyon értékelem. Személy szerint a Metis dallamvilágában és történetében, abszurditásában engem jobban megfogott, melyet teljes egészében is szívesen megnéznék a stúdiószínpadon.

További fotók: Aranyborjú és Metis (a Madách Színház fotói)

A két másik döntős mű, az Anzelm és a kígyólány, valamint a Dögkeselyű keresztmetszetét december 2-án mutatják majd be a Madách Színház stúdiószínpadán. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat