2013. szeptember 20., péntek

Verdi Falstaffjával nyitja meg új évadát a Magyar Állami Operaház

Szeptember 21-én debütál a Magyar Állami Operaház színpadán Arnaud Bernard világhírű operarendező teljesen újjá gondolt Falstaff rendezése Kiril Manolov bolgár bariton főszereplésével. Mrs. Quickly-ként a korábban a New York-i Metropolitanben fellépő magyar mezzoszoprán, Budai Lívia látható, valamint először vezényel az Opera új megbízott főzeneigazgatója, Halász Péter. Az előadást az Andrássy úton kivetítőn is lehet majd követni, a Duna Tv pedig 20 órától élőben közvetíti az eseményt. A Kultúrgengszterek ajánlója következik.



Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter a szeptember 18-i sajtótájékoztatón elmondta, a Falstaff bemutatása "nem egy könnyű kezdés", hiszen nem csupán egy egyszerű vígoperáról van szó. Giuseppe Verdi utolsó művében ugyanis a vidámság mellett a melankólia és az életbölcsesség is megtalálható. A rendező, Arnaud Bernard szerint Verdi korábbi művei is megjelennek a Falstaffban, valamint mintegy megkoronázása ez a "filozofikus komédia" a mester életművének.

Valóban, a Falstaff viszonylagosan egyszerű története ellenére igencsak szórakoztató és elgondolkodtató is egyben. Az egész mű Sir John Falstaff személyisége körül bonyolódik, hiszen ő az az idős csábító, aki egyszerre két vagyonos nő kezére is pályázik. Az eredetileg IV. Henrik korában, Windsorban játszódó, most ötvenes évekbeli jelmezekkel és díszlettel színpadra állított darabban azonban Falstaff lesz az, aki pórul jár, levelét ugyanis nem hajlandó kézbesíteni két csatlósa, viszont felfedik az érintettek előtt a lovag mesterkedéseit. Ezek után az egyforma levelet kapott hölgyek, és Alice Ford férje, valamint az urak két külön tervet eszelnek ki, egymással párhuzamosan. Sir John megviccelése, kifigurázása, becsapása rengeteg mókás szituációhoz vezet, azonban az idős lovag sirámai rávilágítanak arra is, hogy talán kissé túl messzire mentek a víg urak és hölgyek szegény Falstaff megszégyenítésével.

Kiril Manolov zengő baritonjának tolmácsolásával ugyanis igazán szívhez szóló a Temzéből éppen csak kikecmergett Falstaff éneke, vagy a végső képben megijesztett és megbüntetett félős "kisgyermek" fájdalma. A mű nagy előnye, hogy miközben igencsak helyet adunk a vicceknek, kelepcéknek, és nevetünk is Falstaff gaz viselkedésén, ugyanakkor szánni is tudjuk a fényét vesztett, valamikor elismert idős lovagot. Ford szerepében Alik Abdukayumov is brillírozik, mind hangban mind játékban méltó kihívója Falstaff megformálójának. A fiatal szerelmeseket, Nanettát és Fentont Baráth Emőke és Balczó Péter alakítja meggyőzően. Mrs. Quickly-ként Budai Lívia szintén kiemelkedő alakítást nyújt, valamint a kórus is gyönyörűen viszi a hátán a történetet.

Halász Péter vezetésével a zenekar feszesen és fegyelmezetten játszik. Arnaud Bernard a mű magyarországi színpadra állításában a rendezés mellett jelmez- és díszlettervezőként is részt vett. Mindenképp említésre méltó a Térdszalaghoz címzett kocsma szarvastrófeákkal díszített fa burkolata, valamint a legvégső képben megjelenő hatalmas tölgyfa kivitelezése. Utóbbi talán a legszebb díszletelem, amit az elmúlt években színpadon láthattunk.

Verdi szívhez szóló, andalító, mélabús, mégis vidám zenéje valóban méltó összefoglalása a mester munkásságának, ebben a rendezésben pedig kiteljesedik a Falstaff minden előnye és hangsúlyos eleme. Szórakoztató, ugyanakkor mélyen belül szomorú előadást látunk, ez a kettősség pedig mindenképpen jót tesz a vígopera műfajának.

A szeptember 21-i premier után október elején is látható lesz a mű, magát a premiert pedig azok az érdeklődők is figyelemmel követhetik, akik nem váltottak jegyet az előadásra (19 órától az Operaház előtt kivetítőn, valamint 20 órától a Duna Televízió műsorán).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat