2016. szeptember 14., szerda

Izgalmas évadkezdés a Csiky Gergely Színházban


A Csiky Gergely Színház új évada színes programokkal és egy szívhez szóló családi előadással vette kezdetét Kaposváron. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a hozzájuk közel álló témákat, legyen szó a felolvasó színházról, vagy a szeptember 15-én bemutatásra kerülő A Két Lotti című gyerek darabról.

A kaposvári teátrum immár harmadik alkalommal rendezett felolvasó színházat közönsége számára. Ezen előadások különlegessége abban rejlik, hogy a színészek szövegkönyvvel a kezükben viszik színre a kortárs novellákat, elbeszéléseket. Ezáltal a közönség mintegy bevonva érezheti magát egy-egy színpadi produkció megszületésénél. A maratoni eseménysorozat további jelentős része volt, hogy minden produkciót egy közös megbeszélés követett az alkotókkal és a nézőkkel. Színészek, rendezők és a publikum egy jelképes asztal körül. A hangulat garantált volt mind az előadók, mind a nagyszámú lelkes közönség részéről.
A felolvasó színházi maraton során három előadás került színpadra:
Németh Ákos Prostitúció című darabja Fándly Csaba rendezésében, Benedek Albert: Rátenyér című kisvárosi meséje Tóth Géza irányításában, végül pedig Háy János új, Hozott lélek című története Kelemen József keze nyomán. 


És, hogy a kisebb korosztály se érezze magát elhanyagolva, a hivatalos évad első bemutatója rögtön Erich Kästner regénye, a A Két Lotti színpadi bemutatója lesz. Az átdolgozott szövegeket Béres Attila, míg a zenei betéteket Novák János jegyzi.
A szeretetre méltó történet két lányról szól, akik egy  nyári tábor során döbbennek rá arra, hogy egymás rég eltitkolt ikertestvérei. Persze a gyermeki lélek egyszerű, mégis hatalmas bonyodalmakat hozó döntése majd egy végső nagy, boldog happy endhez vezet minket, de addig is olykor fejünket fogjuk a bonyodalmak sűrűjében.


Kőváry Katalin rendezése rendkívül leegyszerűsíti  az események sorát, de talán pont ezért is válik élvezhetővé még a legkisebbek számára is. Felnőtt nézőként talán kicsit vissza kell nyúlnunk a legalapvetőbb élvezeti vonalhoz és félre kell tennünk a felmerülő dramaturgiai hiányosságokat engedvén, hogy csak sodorjon minket az ár. 
A látvány, a díszlet és a fények is a fent említett puritán vonalat követik leszámítva talán a rémálom jelenetet, ami még felnőtt fejjel is kellően borzongatóra sikerült. A gyerek színészek nagyon igyekeznek, és meg merem kockáztatni, hogy pont ezért érzik majd a nézőtéren ülő kicsinyek az ő helyükbe magukat, hiszen bármelyik másik csemete is így szavalna verset a nagyok előtt, vagy mímelne könnyeket egy mese darabban.
A felnőtt színészek úgy, mint Érsek-Obádovics Mercédesz, Nyári Szilvi, György-Rózsa Sándor, vagy a narrátor szerepében Hunyadkürti György, rendkívül intelligens módon terelgetik a történéseket a színpadon és gyorsan alkalmazkodnak minden váratlan eseményhez. A türelem és a jó szándék sugárzik belőlük.


Összességében egy szerethető előadás született, amit kifejezetten ajánlhatok kis gyerekes családoknak és azoknak, akik egy könnyed kikapcsolódásra vágynak. Mert néha ilyen is kell. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat