2013. augusztus 17., szombat

Hová tűnt az öreg Dél?

A Viva la Musical! írását olvashatjátok az Elfújta a szél című musical magyarországi ősbemutatójáról. A darabot a Budapesti Operettszínház állította színpadra kettős szereposztásban, mely augusztus 17-én és 18-án a soproni közönség előtt is debütál (MBK Musical Aréna).

Minden idők egyik leghíresebb, legnépszerűbb tengerentúli története érkezett a szegedi Dóm tér színpadára: az Elfújta a szél. Margaret Mitchell nagy sikerű, Pulitzer-díjas, az amerikai polgárháborúba és az azt követő évekbe repítő regényéből 1939-ben, három évvel a könyv megjelenése után készült filmváltozat, miután David O. Selznick producer a könyv jogait igen magas áron, ötvenezer dollárért szerezte meg az írónőtől.

Scarlett: Gubik Petra, Melanie: Bíró Eszter

A Victor Fleming, George Cukor és Sam Wood rendezte, közel négymillió dolláros költségvetésű film számtalan Oscar-díjat söpört be, többek között a legjobb rendezés, a legjobb film, a legjobb forgatókönyv (Sidney Howard), a legjobb női fő- (Vivien Leigh) és mellékszereplő (Hattie McDaniel), a legjobb díszlettervező, a legjobb operatőr és a legjobb vágó, valamint a legjobb technikai újítás kategóriában. „Csak” jelölést kapott Clarke Gable, a legjobb férfi főszereplő, és Olivia de Havilland, a legjobb női mellékszereplő kategóriában. (A nagy csapathoz tartozó de Havilland, aki a filmben Mélanie Hamiltont alakította, ma is él, 97 esztendős.) A regény és a film azóta is töretlen sikerét lovagolta meg Gérard Presgurvic, a Rómeó és Júlia című musical szerzője, aki úgy döntött, Scarlett O’Hara történetét is megzenésíti. Az Elfújta a szél musicalváltozatának premierjét épp tíz éve tartották Párizsban. A magyar közönség elé most első ízben kerül a két felvonásos színdarab Somogyi Szilárd rendezésében, aki emellett Kerényi Miklós Gáborral közösen fordította a mű dalszövegét.

Az Operettszínház stábja bő másfél hetet próbált a Dóm téren. A lázas készülődés során szemünk előtt született meg a magyarországi bemutató, napról napra egyre tökéletesebb, egyre összecsiszoltabb produkció. Minden adott volt a pénteki premier hatalmas sikeréhez. Somogyi Szilárd és Kerényi Miklós Gábor (Kero®) ügyesen válogatták ki a szereplőket, mondhatni, minden főbb szerepben telitalálat. A közönségtalálkozón is elhangzott: a mai musicaljátszás három nemzedéke kapott feladatot a darabban. Az első generációhoz tartozó Szomor György mellett a Dóm téri színpadon régi ismerősként köszönthetjük Janza Katát és Szabó P. Szilvesztert, akiket az Elizabeth, valamint a Rómeó és Júlia című musicalekben szeretett meg először a közönség, valamint Bíró Esztert, aki 1994-ben, alig tizenhét évesen játszotta a Miss Saigon címszerepét a magyarországi bemutatón. A második nemzedékhez tartozóként lett bemutatva Vágó Zsuzsi, aki a felújított Miss Saigonban alakította a vietnámi lányt 2011-ben. S már itt a legújabb nemzedék is, a huszonhárom esztendős Gubik Petra, a békéscsabai Jókai Színház fiatal színésznője szintén a női főszerepben, valamint a mindössze tizenkilenc éves ifjú titán, az Ashley Wilkes-t alakító Veréb Tamás.

A folytatást elolvashatod itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szerzői jogi megjegyzés

Az oldal tartalmát olyan cikkek, interjúk alkotják, melyek CSAK NÁLUNK olvashatóak, mi állítjuk azt elő. Kérjük Olvasóinkat, hogy ezt tartsák szem előtt.
Köszönjük! Üdv: Kultúrgengszterek csapat